DIŞ TİCARETTE TİCARİ KALİTE VE ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ

09 Ocak 2025

Yüksek düzeyde kaliteli üretimin teşvik edilmesi, ithalat (varış) noktasında sorun çıkmasının ya da ürünün reddedilmesinin önüne geçilmesi, ihraç ürünlerimizin dünya pazarlarındaki imajının korunması, ihraç ürünlerimizin kalitesinin ve rekabet gücünün artırılması amacıyla yapılan ihracat denetimlerini kapsamaktadır.
İthal ile yerli ürünler arasında farklılık yaratmayacak şekilde düşük kaliteden kaynaklanan haksız rekabetin ve yanıltıcı uygulamaların önlenmesi, tüketicinin korunması, piyasaya arz edilen ürünlerin sürekli ve yüksek kalite olmasının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen ithalat denetimlerini kapsamaktadır.

Ticari Kalite Denetime Tabi Ürün Grupları;
  • Kuru ve Kurutulmuş Ürünler
  • Bitkisel Yağlar
  • Yaş Meyve ve Sebzeler
  • Hayvansal Ürünler (Bal ve Tavuk Yumurtası)
  • Diğer Ürünler (Defne Yağı, Sofralık Zeytin)
 
İlgili Mevzuat: Tebliğ kapsamı ilgili standart ve tadiller, telif hakları nedeniyle Türk Standartları Enstitüsü(TSE)‘ nden temin edilebilir. İlgili standartları ve tadilleri aramak için tıklayınız.
İlgili mevzuatlar çerçevesinde, ülke genelinde ihraç ve hasat komisyonları tarafından alınan kararlar kapsamında hasat ve ihraç tarihlerine ulaşmak için tıklayınız.
Örnek Dokümanlar;
  • İlave Dokümanlar
Bal için;

Tarım ürünlerinin artan dış ticaretine bağlı olarak, sektör içerisinde belirli maliyetleri karşılayarak tesis kurmuş ve kalifiye personel istihdam ettiği belirlenen firmalara ticari kalite standartlarına uygunluk yönünden özdenetim hakkı sağlanmıştır. Bu uygulama ile ihracat denetimlerinin etkinliği artmakta, firmalar tesis ve personeline yatırım yapmakta ve ihracat için gerçekleştirilen işlemlerin süresi kısalmaktadır.
Sınıflandırma Komisyonları tarafından söz konusu firma işletmeleri ve tesis ettikleri işlemler ilgili mevzuat hükmünce yıl içerisinde belirli aralıklarla denetlenmektedir.
İlgili Mevzuat:

 

Sorumlu Denetçi
Dört yıllık yükseköğretim lisans programını tamamlamış ve ilgili Tebliğ uyarınca aranan gerekli şartları sağlayarak, gerekli eğitimler sonucunda yapılacak sınavda başarılı olup, Sorumlu Denetçi olmaya hak kazanan kişilere denilmektedir.

Sorumlu Denetçi Başvurusu için gerekli evraklar;
  1. Başvuru Dilekçesi (Örnek dilekçe için tıklayın)
  2. Diploma fotokopisi (Aslı görülecektir.)
  3. Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  4. Başvuru ücretini yatırdığında dair dekont sureti
İmalatçı-İhracatçı Firmaların Sınıflandırma Başvurusunda bulunabilmesi için gerekli Şartlar;
  • A Sınıfı için                          Kapasite Raporu, Kalite Sistem Belgesi, Marka Tescil Belgesi
  • B Sınıfı için                          Kapasite Raporu, Kalite Sistem Belgesi
  • C Sınıfı için                          Kapasite Raporu
belgeleri bulunması,
  • Sorumlu Denetçi istihdamı
zorunludur.
  • Eğer firmanın üretilecek ve/veya işlenecek ürünlerle ilgili fiziksel ve kimyasal analizlerin gerekli olması durumunda Laboratuvar ve Laboratuvar Elemanı istihdamı zorunlu olup,  bu analizleri Bakanlık laboratuvarları ya da Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yaptıracağımızı kabul ve taahhüt etmesi durumunda Laboratuvar ve Laboratuvar Elemanı istihdamı zorunluğu bulunmamaktadır.
İmalatçı-İhracatçı Firmaların Sınıflandırma Başvurusunda bulunulması için gerekli evraklar;
  1. Başvuru Dilekçesi (Örnek dilekçe için tıklayın)
  2. Sorumlu Denetçi ve/veya laboratuvar elemanı istihdam edildiğini gösteren başvuru tarihi itibarı ile son üç aylık Sosyal Güvenlik Kurumu Bildirgesi
  3. Üretilecek ve/veya işlenecek ürünlerle ilgili fiziksel ve kimyasal analizlerin gerekli olması durumunda, Laboratuvar elemanı istihdam edilmesi halinde, uzmanlık alanını gösterir diploma; istihdam edilmemesi halinde gerekli analizleri Bakanlık laboratuvarları ya da Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yaptıracağımızı kabul ettiğine dair taahhütname
  4. Ürünün hazırlanması için gerekli altyapının kiralık olması halinde kira sözleşmesi
  5. Hangi sınıf için başvuru yapacak ise o sınıfa ait talep edilen belgeler
Diğer Dilekçe Örnekleri;  
A,B ve C olarak Sınıflandırılmış İşletmeler İçin Dokümanlar;
(*) Sınıflandırılmış işletmede en az 1 Sorumlu Denetçi çalıştırılması zorunludur.
(**) Sınıflandırılmış işletmede ürünün niteliğine göre en az 1 Laboratuvar Elemanı çalıştırılması zorunludur.

İthalatta Ürün Güvenliği ve Denetimlerinin temel hedefi, ithal yolla piyasaya arz edilecek ürünlerin, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olması gereken asgari güvenlik koşullarını taşıyıp taşımadığının denetlenmesidir.
Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri kapsamında, Müdürlüğümüzün yetkili olduğu ürün grupları;

 

 
İlgili Mevzuatlar:

 Dış ticarete konu mallarla ilgili olarak kalite ve miktar kontrolü; depolama, yükleme, boşaltma ve nakil esnasındaki durumun tespiti ile döviz kuru ve mali şartlar da dâhil olmak üzere fiyat ve gümrük sınıflandırmasının doğruluğunun saptanması konusundaki uluslararası gözetim faaliyetleri yürütmek üzere Bakanlığımıza başvuran firma/kuruluşlara uluslararası gözetim şirketi statüsü verilmektedir.
Özetle, ithalatçı ve/veya ihracatçı, dış ticarete konu ürün ile ilgili olarak üzerinde anlaştıkları hususların yerine getirildiğinden emin olmak için uluslararası gözetim şirketlerine başvurmakta; uluslararası gözetim şirketleri ürünün özellikleri, kalitesi, miktarı, fiyatı vb. hususlarda ölçüm ve analizler yaparak bir rapor düzenlemekte; dış ticaret bu gözetim raporundaki verilere güvenilerek gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Gözetim Şirketlerinin merkez ve şubeleri, ilgili mevzuatlarda belirtilen esaslar dâhilinde denetime tabidirler.
İlgili Mevzuat

 

Başvuru için örnek dokümanlar:

Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TARKES) üzerinde yürütülen ve Müdürlüğümüze bazı işlem (Marka denetimleri, Sorumlu Denetçi ve Uluslararası Gözetim Şirketleri) başvuruları nedeniyle uygulanan döner sermaye ücretleri için tıklayınız.

Döner Sermaye Tahsilatları için;

Döner Sermaye Tahsilatları Genel Kullanım Kılavuzu

Döner Sermaye Tahsilatları TAREKS Kılavuzu

Döner Sermaye Tahsilatları Otomasyon sistemi için tıklayınız.

!!!Önemli Not: Döner sermaye tahsilat işlemleri Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülmemektedir. Söz konusu ödemeler hakkında sorun yaşanması durumunda doğrudan Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğü ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.